Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan #7/8 2010

Avledare

Uppdaterad med Sonisphere-festivalen.

Adjö Hultsfredsfestivalen efter nästan 25 år. Nu läggs den ned!

Hultsfredsfestivalen.Så ställs den 25 omgången av den legendariska festivalen ned på grund av för lite biljetter. Visst är det synd att festivalen efter starten 1986 läggs ned 2010. Men jag tror att de finns för många festivaler med för lite artister att konkurrera om. Hultsfred har helt enkelt gjort sitt och andra bättre och fräschare festivaler kan ta över. Nåväl jag vill ändå hylla Rockpartyt som satte igång det hela med gruppen Sator som husband. Jag var själv första gången 1991 på festivalen för att beskåda hela Manchesterligan som besökte festivalen med alla engelska heta band. jag var där sista gången 1994 - tillsammans med min högst älskade vän, Maria. Då var det Prodigy, Primal Scream, Bob Hund, Biohazard , Mötorhead, Oasis och Blur som lockade mig till denna festival. Sedan dess har jag mest följt den på avstånd via pressen. Men nu är det slut med allting och det innebär givetvis att en sorts institution går i graven. När jag var där minns jag alla stånden, politiska partier, tidskrifter och andra pajsare som inramade Smålands stolthet. Sommar.Jag tror nog att vi alla kommer överleva Hultfreds. Men som sagt var måste den individuella föreningen Rockparty få en eloge för sin briljanta verksamhet de ägnat sig åt under nästan 30 år.

Tack för den tid som var.


Kent — En plats i solen @@@

Kent — En plats i solen.Jocke Berg tappar sin fingertoppskänsla numera och Kents plattor ligger inte där på min hylla där jag lade varje tidigare mästerverk från Kent. De senaste plattorna är bra men inte superbra magiska utsvävningar längre eller jag inte kan påpeka att Jocke Berg har utvecklat bandet vidare. För det har Kent inte gjort på länge. Deras mall är det här och det här är signaturen vi alla känner igen varje gång Kent spelar sina låtar. Inslagen av synt är väldiga och det känns som om Kent har tagit sin musik mot en dragning av disco och syntpop. Men låtarna blir habila övningar i det vi redan vant sig med att Kent kan göra men något nytt tillförs inte längre. Nyfikenheten tycks i bandet svalnat av eller stillats. Jag har tappat min tidigare stora passionerade kärlek till bandet genom att den nya plattan liksom förutvarande skivan är lite tveksammare och lite mera radiovänligare än förväntat. Kent skapar säker i samma anda som de alltid gjort tillsammans med producenten Stefan Boman i psykbunken i Älvsjö i Stockholm. Det blir inte roligare än så här när Kents discoflörtar har tonats ut. Skivan är nog så bra men inte i deras mästerklass som vi hört förut.


The Rolling Stones — Exile on Main St.Delar av Blaskans redaktion, särskilt Dr. Indie och Mr. Snaggus kunde knappt hämta oss från alla nya remstrade utgåvor som kom ut tidigare med The Rollings Stones hela discografi. Vi satt där med Stones i alla former och färger. Nu kommer mästerverket ”Exile On Main St” ut på nytt i en Deluxe Edition i form av en dubbelcd. En förträfflig skiva som Blaskan redaktion kan ta till sig och avnjuta och känna oss lite gladare och finare än i vad vi är i själva verket. Just nu är det här en av Blaskans största stunder på vår moder jord. Bluesigt och rockigt sväng med några av världens bästa låtar. Se så här skall The Rolling Stones alltid låta.


Russel Lissack från Bloc Party har remixat sina kompisar i indieveteranerna Ashs nya singel ”Binary” som är en smart elektronisk dansant låt som är precis och tar avstamp i indierockens taktfasta möte med dansmusiken, som man gjorde i tidiga 90-talet — TracksAndFields.com — Collaborate on a session, remix music, submit your song


Den unge musikern Lukas Tomasson kallar sig för Mallorca Scars och gör underbar indiepop som har en liten egen stil som urskiljer hans musik från mycket av det som gör numera — Mallorca Scars på MySpace Music


Blaskans chefredaktör Dr. Indie vill gärna ge alla våra läsare sommarens soundtrack och dessa låtar fungerar alltid enligt undertecknad:

 1. George Jones — White Lightning. En bra rockig countrydänga från countryguden George Jones.
 2. The Marmalade — Question of Love. Softrockbandet The Marmalades finaste låt kan man knappast vara utan denna sommar.
 3. Freddie Bell & The Bellboys — Giddy Up A Ding Dong. Freddie Bell föddes 1931 och avled tråkigt nog för två år sedan. Den här rockabillyhiten från 1956 är en perfekt bilåkarlåt.
 4. The Diamonds — Little Darlin’. En bättre nostalgisk hit från 1957 än denna kan jag inte tänka mig. Ljuvlig doowoop.
 5. Marty Wilde — A Teenager in Love. Kim Wildes pappa, Marty Wilde var vid sidan av Cliff Richards, så spelade Marty Wilde in brittiska fina poplåtar som är högst njutbara. Den här låten är bäst.
 6. Barry Mann — Who Put the Bomp (In the Bomp, Bomp, Bomp). Barry Mann gjorde den här dunderhiten innan han tillsammans med sin hustru Cynthia Weil blev Brill Buildings finaste låtskrivare åt andra. Barry Mann född 1939 och fin sångare. Jag älskar den här låten.
 7. Rose Royce — Love Don’t Live Here Anymore. De flesta känner till låten Car Wash men den här kärleksballaden slår knock på mig, den här sommaren.
 8. Hurricane Smith — Don’t Let It Die. Hurricane Smith hette egentligen Norman Smith och var Beatles producent under en del år. Han gjorde egna små hits. Som den här undersköna låten.
 9. Chicago — I’m a Man. Peter Cetera sjöng för det mesta smöriga låtar i Chicago. men den här låten från 70-talet är faktiskt riktigt bra. En stökig rocklåt, på gränsen till melodiös hårdrock. Bland det bästa det här bandet presterade.
 10. Blackfoot Sue — Standing in the Road. Blackfoot Sue var deras första namn sedan blev de bara Blackfoot när det förändrades. Den här tidiga hårdrockslåten är alldeles utsökt.
 11. Heatwave — Always and Forever. De flesta förknippar mest discogruppen Heatwave mest med låten Boogie Nights. Den är bra fast jag vill hellre slå ett slag för den här balladen jag anser vara en perfekt sommarlåt.
 12. The Three Degrees — I’ll Be Around. En liten discosoulballad för långa varma sommarnätter.
 13. The Who — I Don’t Mind. Från samma skiva som låten My Generation kan du även finna denna fina rockpärla.
 14. Otis Reeding — A Change Is Gonna Come. En odödlig låt som borde få alla att falla i trans.
 15. Bert Jansch — Ramblings Gonna Be. Samtida med Bob Dylan och minst lika utsökt låtskrivare. Min favoritlåt med Bert Jansch.
 16. The Byrds — Spanish Harlem Incident. En av The byrds finaste låtar – som gjort för sommaren.
 17. The Stylistics — Hurry Up This Way Again. Blir liksom alltid lika fånig lycklig när jag hör den här låten.
 18. The Intruders — I Wanna Know Your Name. En av de där snygga Phillyballaderna som man aldrig får nog av och signerade av Gamble & Huff.
 19. Dee Dee Sharp — I’m Not in Love. Ten CC gjorde originalet 1974 – denna svävande poplåt som får en soulig erkänsla.
 20. Teddy Pendergrass — Turn off the Lights. En låt som borde avsluta varje sommarlista.

Blaskans sommarlänktips

Det klassiska skräckbolaget Hammer Films fyller 75 år och det bör uppmärksammas därför att det bolaget gav oss pretentiösa, dramatiska klassiska lågbudget filmer som delar av Blaskans redaktion har lärt oss att älska. Populärkulturen skulle ha varit så tråkig utan Hammer Films. Läs filmhistorikern Robert Simpsons artikel på Hammer Films egen hemsida — 75th Anniversary Of First Hammer Film : News : Hammer

Kompositören Barry Reynolds har sin egen myspace-sida. Barry Reynolds har varit känd för sina samarbeten med Marianne Faithful och Grace Jones. Lyssna på hans låtar här — Barry Reynolds - Songwriter - Musician på MySpace Music

Mr. Snaggus | Dr. Indie | Dr. Rock | Dr. Da Capo
Susanna Varis


Blaskan beräknas utkomma den första måndagen i månaden.
Skicka era artiklar senast lördagen veckan innan, tack!
Bidragen adresseras lämpligen till Redaktionen

Musik

Avi Buffalo — Avi Buffalo

Black Sabbath: Dio-åren

Chemical Brothers — Further

De lyckliga kompisarna — Hugos sång & Street Kids — Back in the Days

Devo — Something for Everybody

Dr. Indies sommarecensioner juli/augusti

Elizabeth Cook — Welder

Eminem — Recovery

Familjen — Mänskligheten & Oskar Linnros — Vilja bli

Grand Magus — Hammer of the North

Iggy Pop & The Stooges — Raw Power & Iggy Pop — Lust for Life

Joe Strummer — The Future Is Unwritten

John Norum — Play Yard Blues

Judas Priest — British Steel: 30th Anniversary Edition

Meat Loaf — Hang Cool Teddy Bear

Melvins — The Bride Screamed Murder

Memento Mori — Ur skymningen 1982–1988; Date-X — Date-X; Allan Ladds — Ingenstans — Ingenting 1977–1983 & Vi äro huliganer: Punk och ny våg från Eskilstuna 1978—1984

M.I.A. — Maya

Nisse Hellberg — En modern man

Ozzy Osbourne — Scream

Pernice Brothers — Goodbye, Killer

Scissor Sisters — Night Work

The Rat Pack — The Rat Pack: 125 Great Tracks

Tom Petty and The Heartbreakers — Mojo

Ulf Lundell — En öppen vinter & Mikael Wiehe — Ta det tillbaka

Vit päls — Nu var det så i alla fall & Johan Borgert & Holy Madre — Nu är jag ett as