Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Debattartikel

Vad vilja Sverigedemokraterna?

Sverigedemokraterna är ett parti med sina rötter i rasistiska, nazistiska och invandrarkritiska organisationer som Bevara Sverige svenskt. Trots idoga försök att tvätta sin nya partistämpel ren och numera börja kalla sig för ett nationalistiskt värdekonservativt parti med kristen profil. Men partiet undkommer inte sitt förflutna även om man tar bort alla politiska floskler partiet strör omkring sig om sin nya förvandling till ett demokratiskt parti. Så bottnar deras politik alltid i att invandringen förstör allt som är såkallat svenskt. Samhället skulle bli så mycket bättre om bara invandringen upphörde. Sverigepartiet tonar ned invandringen genom att istället tala om mångkulturella samhället och den pågående islamiseringen av Sverige. Svenska folket är illa ute proklamerar partiet. Felet ligger i att man tillåter att invandrare, feminister, homosexuella och andra minoriteter styra agendan enligt SD. Det skapar oro och moralisk upplösning av rådande svenska värderingar.

Men låt oss ställa frågan. Om man plockar bort hela invandringen ur deras dagordning så finns det inte mycket kvar i partiets dagliga politik. När det gäller fackliga rättigheter, arbetsmarknaden och sociala rättigheter så ansluter man sig till större delen till borgliga partiernas synsätt. När det gäller inrikespolitik har man inte mycket konkret i rejäla analyser att komma med som kan vara realistiskt. man vill bara gå ur EU, samtliga internationella avtal och göra Sverige till en helt oberoende av omvärlden självförsörjande del i världen, eftersom det kommer bli konsekvensen av deras nationella projekt. När det gäller övriga världen så har man ingen utrikespolitik alls att tala om. Deras ekonomiska politik är också undermålig och mest kopierar borgliga partiernas programförklaring.

När det gäller familjepolitik så är man konsekvent reaktionär och värdekonservativt och pratar samma sorts strunt som andra populistiska partier runt om i världen. Om biologiska skillnader och värnandet om den rätta sortens kärnfamilj. Den med pappa, mamma och barn. Mannen jobbar och kvinnan sköter om familjen.

Inget nytt under solen där eller originellt.

Partiets två egentliga huvudfrågor är den om bevara svensk kultur och identitet och ha en ansvarsfull invandring.

Men det är också deras sämsta grenar. Den om nationell identitet och vad som är svensk kultur har partiet inte analyserat. med andra ord har de inte förklarat exakt vad det menar vad är typisk svensk musik, konst, arkitektur, litteratur osv. Jag har inte sett partiet givit oss väljare klara besked om vad ordet svensk kultur betyder enligt Sverigedemokraternas sett och se. Eftersom all kultur hela förändras med hjälp av influenser och påverkar så finns det ingen statisk kultur. Det har alltid varit så att Sverige har förändras utifrån förändringar i omvärlden. Alla länder påverkar varandra på ett eller annat sätt. Sverige är ett bra sådant exempel. Sedan kan man alltid diskutera vad som är innehållet i kulturens förändringar.

Sådana förändringar av kulturen existerar inte i deras sinnesvärld. SD vill också avskaffa kultur som berikar de mångkulturella samhället eller den smala konsten som väcker frågor. Utan SD vill ha en statlig kulturpolitik som skall rikta sig mot svensk konst som folket vill ha. Hur partiet vet vad folket vill ha för typ av konst vet jag inte hur partiet skall definiera det. Experimentell konst räknas nog inte dit. En statisk konservativ konstsyn som mera anlägger en gammaldags konstsyn som fanns i 1800- talets konstvärld. Men även svenska nationalromantiska konstnärer låg i fejd med kungahus och var influerad av vad som hände ute i världens kulturdebatt. SD har mest en unken och ointressant kultursyn som är vettlös och till och med för kulturkonservativa ointelligent. Jag räknar mig till viss del som kulturkonservativ men av helt andra skäl än SD.

Vid läsning av nazismen och fascismens intellektuella bakgrund så förefaller SD vara ett ganska ointellektuellt och primitivt part som jag inte sett göra någon analys om vad partiets värdekonservatism har för andlig bakgrund.

Partiet är i botten ett parti som gärna säger att man vill vara lite mildare i tonen men partiets anhängare är fortfarande hemma i rasistisk, protonazistiska och fascistiska element. Jag tycker inte att Sverigedemokraterna har övertygad mig om sin nya värdekonservativa hållning och framförallt har partiet inte förklarat vilka historiska värdekonservativa tänkare och ideal som man har som grund. Tills dess är partiet ett falskt parti med lite hopkok av borgliga tankegods och det gamla invandrarkritiken som gemensam nämnare.

Partiets försök till att stjäla folkets historia och göra sig till tolk för en sorts odefinierad svenskhet håller inte intellektuellt. Så kom igen när SD visat vad det menar med svenskhet.

Referenser
Göran Dahl – Radikalare än Hitler? De esoteriska och gröna nazisterna. Inspirationskällor. Pionjärer. Förvaltare. Ättlingar
Atlantis 2006
Mats Deland & Charles Westin – Brunt! Nationalistisk & nazistisk mobilisering i vår närmaste omvärld under efterkirgstiden.
Atlas 2007
Maria Blomqvist & Lisa Bjurwald – God Dag Kampsyster! Kvinnorna i extremhögern
Atlas 2009
Heléne Lööw – Nazismen i Sverige 1924–1979 Opinjärerna, partierna, propagandan.
Ordfront 2004
Håkan Gestrin – Högerextrema rörelser och deras symboler
Natur & Kultur/Expo 2007
Henrik Berggren och Lars Trädgårdh – Är svensken människa? Gemenskap och oberoende i det moderna Sverige
Norstedts 2006
Johannes Jakobsson – Rasism i slips Sverigedemokrater och nazister idag.
LL-Förlaget 2009
Stieg Larsson & Mikael Ekman – Sverigedemokraterna Den nationella rörelsen
Ordfront/Expo 2001
Pontus Mattsson – Sverigedemokraterna in på bara skinnet Reportage
Natur & Kultur 2009
Niklas Orrenius – Jag är inte rabiat. Jag äter pizza. En bok om Sverigedemokraterna
Månpocket 2010
Anna-Lena Lodenius & Mats Wingborg – Slaget om svenskheten Ta debatten med Sverigedemokraterna
Premiss Förlag 2009

Musik

Accept — Blood of the Nations

Arcade Fire — The Surburbs

ASIA — Omega

Bettye LaVette — Interpretations: The British Rock Songbook

Black Francis — NonStopErotik

Blackmore’s Night — Autumn Sky

Danzig — Deth Red Sabaoth

Deathstars — Night Electric Night

Dungen — Skit i allt

Harriet Ohlsson — Arena Rock & Lisa Pedersen — Heart Monster Fear Machine

Imperial State Electric — Imperial State Electric (Dr. Indie)

Imperial State Electric — Imperial State Electric (Dr. Rock)

Interpol — Interpol

Iron Maiden — The Final Frontier

Isobel Campbell & Mark Lanegan — Hawk

Korta musikrecensioner LVIII

Lloyd Cole — Broken Records

Los Lobos — Tin Can Trust

Ludwig Bell — Jag har försökt förklara; Andreas Söderlund — Daustralien & CEO — White Magic

Mark Olson — Many Colored Kite

Murderdolls — Women & Children Last; Sister Sin — True Sound of the Underground & Norma Jean — Meridional

Peter Wolf — Midnight Souvenirs

Raubtier — Det finns bara krig

Richard Thompson — Dream Attic

Soundtrack från dokumentärfilmen 135 Grand Street New York 1979

Teddybears — Devils Music

The Beatles — The Beatles in Stereo

The Göteborg String Theory — The Göteborg String Theory

Villagers — Becoming a Jackal & Johnny Flynn — Been Listening

Wille Ahnberg — Sex dagar av sju