Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

In memoriam LXXI

Countrymusikens bästa låtskrivare Hank Cochran 1937–2010

Hank Cochran.Hank Cochran började sin karriär med sin vän rockabillyhjälten Eddie Cochran, de var ej bröder, om någon nu tror det. The Cochran Brothers. Hans egen artistkarriär gick inte så bra efterupplösning av samarbetet med Eddie och Eddies död. Nu var det dags för låtskrivaren Hank Cochran att kliva fram och med större kraft skriva flera av moderna tidens bästa countrylåtar. Och bara tänk vad hur många artister som har sjungit in hans sånger. Till och med gamla soulstjärnor från djupaste södern har sjungit låtar med Hank Cochrans signatur. Här nedan kommer några av Hank Cochrans låtar.

Blaskans redaktion säger R.I.P.

Marvin Isley 1951–2010

Ali-Ollie Woodson 1951–2010

Marvin Isley.Det är sorgligt när medlemmar från två av vår tids största soulgrupper med rötter långt tillbaka i femtiotalet avlider, även om dessa musiker/sångare tillkom mycket senare i grupperna. Men Marvin Isley var en av de yngsta i The Isley Brothers legendariska grupp.

Ali-Ollie Woodson sjöng i Temptations under senare år och nu är han borta också. Blaskan hyllar de bägge på detta vis:

En av världens bästa jazzvokalister Lena Horne är död 1917–2010

Lena Horne.Det är så sorgligt att ännu en av de där storslagna fullblodsartisterna är borta ur realiteten. Lena Horne som var så vacker och sjöng bland de finaste jazz/blueslåtar världen skådad. Hennes röst var sordin och väl utvecklad i de flesta sammanhangen. En sångerska som fångade in världen på ett lysande sätt. Charlie Barnet, Artie Shaw eller Teddy Wilson kunde vittna om hennes storhet som människa och artist.

Konstnären Sven Ljungberg är död 1913–2010

Sven Ljungberg.Jag minns ett besök i Ljungby för många år sedan då jag såg en del av Sven Ljungbergs hyperrealistiska målningar som han gärna gav oss. Fortfarande kan man tänka sig hur hans bilder faktiskt ser ut. Hans trägravyrer som han formade Pär Lagerkvist och framförallt vännen, Ivar-Lo Johanssons böcker. Det är de böcker jag minns tack vare mycket av Sven Ljungbergs konstnärliga talang. han bodde även vid Adriatiska havet under en del år. Hans hustru, poeten Ann Margret Dahlquist-Ljungberg avled 2002. Nu förenas paret i himlen.

Vila i frid önskar blaskans redaktion.

Filmregissören Jan Halldoff 1940–2010

Jan Halldoff.Jan Halldoff filmer utspelades mest på 70-talet där han gärna filmade sin generation och deras liv på Södern i Stockholm. Mina favoritfilmer med Jan Halldoff är ”Jack”, Bröllopet”, ”Rötmånad” och till sist ”Livet är stenkul.” Fast det lustiga är att jan Halldoff lämnade filmbranschen 1982 med motiveringen att han inte fann något nytt att berätta om. Men nåväl det han gjorde är ändå det som gäller.

R.I.P.

Anna Sundqvist är avliden 1943–2010

Anna Sundqvist.En av våra flitigaste och roligaste revyskådespelare med lång och trogen tjänst hos Pekka Langer, Beppe Wolgers och Povel Ramels sista Knäpp Upp-revy. Filmer och serier under 70 till 80-talet var Anna Sundqvist som mest upptagen. Sedan försvann hon från rampljuset. Åtminstone hos mig. Nu är Anna Sundqvist tyvärr avliden.

Vila i frid önskar Blaskans redaktion

Gruppen Little Feats trumslagare Richie Hayward är död

Efter en tids sjukdom gick Richie Hayward bort tidigare i år vilket känns märkligt då man tänker att Little Feat gjorde en stor spelning förra året i Malmö. En sådan man kommer ihåg. Och då var han fullt levande. Bortsett från bandet Little Feat som han var med och grundade för mer än fyrtio år sedan, så trummade han bakom Ry Cooder, Eric Clapton. Nils Lofgren och diverse andra rockstjärnor. En hård arbetande trumslagare som utgjorde kärnan i bandet. Nu är Richie Hayward borta för alltid, men i musiken lever han vidare.

R.I.P. önskar Blaskans redaktion

Musik

Accept — Blood of the Nations

Arcade Fire — The Surburbs

ASIA — Omega

Bettye LaVette — Interpretations: The British Rock Songbook

Black Francis — NonStopErotik

Blackmore’s Night — Autumn Sky

Danzig — Deth Red Sabaoth

Deathstars — Night Electric Night

Dungen — Skit i allt

Harriet Ohlsson — Arena Rock & Lisa Pedersen — Heart Monster Fear Machine

Imperial State Electric — Imperial State Electric (Dr. Indie)

Imperial State Electric — Imperial State Electric (Dr. Rock)

Interpol — Interpol

Iron Maiden — The Final Frontier

Isobel Campbell & Mark Lanegan — Hawk

Korta musikrecensioner LVIII

Lloyd Cole — Broken Records

Los Lobos — Tin Can Trust

Ludwig Bell — Jag har försökt förklara; Andreas Söderlund — Daustralien & CEO — White Magic

Mark Olson — Many Colored Kite

Murderdolls — Women & Children Last; Sister Sin — True Sound of the Underground & Norma Jean — Meridional

Peter Wolf — Midnight Souvenirs

Raubtier — Det finns bara krig

Richard Thompson — Dream Attic

Soundtrack från dokumentärfilmen 135 Grand Street New York 1979

Teddybears — Devils Music

The Beatles — The Beatles in Stereo

The Göteborg String Theory — The Göteborg String Theory

Villagers — Becoming a Jackal & Johnny Flynn — Been Listening

Wille Ahnberg — Sex dagar av sju