Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Konst & Kultur

Kunsthalle Wien

Jean-Michel Basquiat: Street and Studio

Keith Haring 1978–1982

Keith Haring.Jag tycker att det är klokt att ställa ut de båda konstnärerna samtidigt då de båda var till stor del inblandad i 70-talets sena och tidiga 80-talets konstscen i New York. De var högst inblandade i New Yorks punkscen och konstnärliga avantgardescen. De fanns en experimentell punkscen som också påverkade new wave och bildade en hybrid med en gatumusikscen där rap och nysvetsat hip hop kunde mötas. man kan säga att det var en mix av konst, poesi, film och punkrock som fanns där som ett myller. Keith Haring.Allt kunde skapas. Jag har tidigare recenserat samlingar med punkfunk, punk eller avantgardistisk undergroundmusik. Keith Haring och Bastiguiat avled båda två tidigt i sina konstnärliga liv. Keith Haring föddes 1958 men avled i aids 1990 och Basquiat föddes 1960 och avled 1988 i en överdos 1988. De fanns vissa skillnader mellan de båda konstnärerna. Keith Haring var en vit homosexuell man som snabbt blev med sina märkliga gubbar och nästan streckgubbeartade teckningar. Ett myller av specifika gubbar målades i färg eller oftast i svartvita penseldrag. Jean-Michel Basquiat.Han blev också strax en del i New yorks punk och new wave-scen och gjorde omslag till skivor. Bland annat till Sonic Youth. Jag kom i kontakt med hans konst i mitten av 80-talet via böcker och fotografier. Jag diggade hans verk för nästan 30 år sedan. Då jag brann ännu mera för avantgardism och punkrock. Då kunde Keith Harings nästan gatukonstnärliga ambitioner fullföljas. Musik och konstvärlden omslöt honom snabbt.

Jean-Michel Basquiat.Jean Michel Basquiat var svart och en konstnär från Brooklyn som rymde som 16-åring från sitt föräldrahem där han började med graffiti och sälja t-shirts med egna framtagna motiv. Denna konstnärliga bana började snart ge resultat då han började bland en del hippa gallerister som ville få in gatans musik och gatas uttryck. Basquiat blev snabbt en kritisk aktivist mot den vita konstnärsvärlden. Men beundrade och inspirerades av Andy Warhol. Jean-Michel Basquiat.Basquiat blev till slut vän med Warhol som också blev hans mentor fram till Warhols död 1987. Efter det gick det utför för Jean Michel Basquiat genom droger och en överdos.

Hans postuma verk är nästan mest storslagna då deras förtvivlan och kraftfulla mörker fyller de med obotlig sorg.

Båda utställningarna skedde på olika plan men kan sammanbindas genom sin radikala konst som synes direkt från gatan. Det är fascinerande verk från två av mina personliga favoriter.

Musik

Accept — Blood of the Nations

Arcade Fire — The Surburbs

ASIA — Omega

Bettye LaVette — Interpretations: The British Rock Songbook

Black Francis — NonStopErotik

Blackmore’s Night — Autumn Sky

Danzig — Deth Red Sabaoth

Deathstars — Night Electric Night

Dungen — Skit i allt

Harriet Ohlsson — Arena Rock & Lisa Pedersen — Heart Monster Fear Machine

Imperial State Electric — Imperial State Electric (Dr. Indie)

Imperial State Electric — Imperial State Electric (Dr. Rock)

Interpol — Interpol

Iron Maiden — The Final Frontier

Isobel Campbell & Mark Lanegan — Hawk

Korta musikrecensioner LVIII

Lloyd Cole — Broken Records

Los Lobos — Tin Can Trust

Ludwig Bell — Jag har försökt förklara; Andreas Söderlund — Daustralien & CEO — White Magic

Mark Olson — Many Colored Kite

Murderdolls — Women & Children Last; Sister Sin — True Sound of the Underground & Norma Jean — Meridional

Peter Wolf — Midnight Souvenirs

Raubtier — Det finns bara krig

Richard Thompson — Dream Attic

Soundtrack från dokumentärfilmen 135 Grand Street New York 1979

Teddybears — Devils Music

The Beatles — The Beatles in Stereo

The Göteborg String Theory — The Göteborg String Theory

Villagers — Becoming a Jackal & Johnny Flynn — Been Listening

Wille Ahnberg — Sex dagar av sju