Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Nästa nummer blir tyvärr lite sent p.g.a. att vi håller på med en förändring av designen.

Blaskan #9 2010

Avledare

Blaskan lägger här upp svenska Junips nya video som du kan se på den här länken — JUNIP — Always (Official Video)


Poeten Ragnar Thoursie 1919–2010

Över tidens sus i tallar, över årens flykt
på fjädermolnets vinge bred och stark,
trår från natt till dag, från nöd till
frihet ifrån fruktan den strävan
som är lika för oss alla. En öppen stad,
ej en befästad, bygger vi gemensamt.
— Dess ljus slår upp mot rymdens ensamhet.

Ragnar Thoursie.Så låter en av Sveriges märkligaste diktare som också var byråchef på Arbetsmarknadsstyrelsen fram till sin pension 1985. Men han var också en diktare av rang. Dikten är ovan är hämtat från den legendariska ”Sundbybergs-prologen” Ragnar i optimistisk anda skrev då han ville hylla de socialdemokratiska reformerna och välfärdstaten. Självaste Olof lame brukade använda sig av Ragnar Thoursies dikter i sina politiska tal. En rörelsepoet utan att var det egentlig mening. Ragnar Thoursies dikter i debuten ”Emaljöga” från 1945 kan sägas vara en del i fyrtiotalets existentiella och pessimistiska anda som visade att det snart skulle uppstå en tredje ståndpunkt i kalla kriget. Alltså varken USA eller Sovjet. Ragnar Thoursie hade ingenting med det att beskaffa, utan hans generationskamrater såsom Karl Vennberg, Werner Aspengren, Stig Dagman eller Sven Alfons gick vidare in en sort politisk diktvärld. Medan den störste av fyrtiotalets diktare Erik Lindegren blev opolitisk i min mening. Ragnar Thoursie kan man säga blev en lojal statstjänsteman med poesi som sin andra andliga andningspaus. Nu är han död och vi förlorar en av våra finaste diktare.


Intervju med Ann-Mari Lahti

Ann-Mari Lahti är en kvinna med en unik erfarenhet som skiljer henne från en hel del andra människor – hon tillhör bland de få som jag vet som ägnade sig åt att hjälpa estniska dissidenter och människor under en viss tid på slutet av 70-talet framtill 80-talet. Många inom vänstern, och särskilt vänster om vänstern kritiserade militärjuntor och fascistiska diktaturer men glömde av ideologiska skäl Sovjet eller svek balternas frihetskamp. fast det gjorde inte Ann-Mari Lahti, hon blev under en kort tid engagerad i kampen för de kristna och dissidenter. Under en augustidag träffade undertecknad Micheles Kindh/Dr. Indie Ann-Mari hemma i Alby; en förort söder om Stockholm. Anledningen till mötet är en intervju med henne om hennes unika erfarenheter. Det kommer att komma ut en bok på stiftelsen Contra som är en självbiografisk bok om henens egna upplevelser och möte med KGB. ”Mitt möte med KGB” heter boken och kommer att komma ut i september. Kan lättast beställas framöver på Contras hemsida — CONTRA.nu - För frihet mot socialism

Ann-Mari Lahti är också numera medarbetare på Contras tidskrift där hon kommer att bevaka kommunismens svenska arbete. Den lilla spillra av kommunism vi har i Sverige. Ann-Mari Lahti kommer också framöver hålla föredrag och berätta om boken.

Till vardags är hon frilansande musiker och medlem i miljöpartiet. Men hon berättar passionerat och engagerad om hur hon av en tillfälligheter började med att arbeta med frihetsfrågor angående baltiska dissidenter. Ann-Mari berättar att hon gick och studerade musik och via en vän kom över en tidskrift som handlade om de kristna i de baltiska länderna. Den läsningen blev avgörande för hennes inriktning av livet under ett par hektiska år. Det hela började med Bibelsmuggling och fortsatte senare med att träffa dissidenter och smuggla information mellan Sverige och Estland. Hon forn mellan Sverige och Estland för att smuggla biblar, samla information om KGB:s ökända fängelse och skapa kontakt med diverse dissidenter. Men det här det unika som skedde och som Ann-Mari Lahti mötte. Den mörka kommunistiska skuggan känd som KGB. Hon berättar om dessa skrämmande möten med KGB. Hur hon förhördes av dessa kommunistiska bödelsdrängar – öga för öga. Det är en skrämmande erfarenhet hon berättar om. Att överleva möten med KGB, bevakas och förföljas av KGB:s drängar i Estland och Sverige. Hon berättar med en intensiv känslomässigt om dessa förhör. Ann-Mari är en högst rationell kvinna som saknar all förståelse för hur kommunismen överhuvudtaget kunde få människor att tro på eländet. En diabolisk politisk ideologi som lika gärna kan ställas i samma hörna som fascism, nazism. Som demokratiskit socialist förstår jag att Ann-Mari kan med övertygelse berätta om hur relevant det är att ta itu med frihetskampen.

Hennes berättelse handlar om hur hon mellan 1979-1983 gjorde en hel del hemliga operativa uppdrag som att fotografera KGB:s högkvarter och deras fängelse för dissidenter och vanliga kriminella. Ann-Mari bar med sig hemliga listor med dissidenter tillbaka till Sverige. Ann-Mari vågade ta steget att göra det. Hon till vill verkligen att man skall förstå vad som hände under en kort galen period i hennes liv. Med gester understryker Ann-Mari med allvar hur farligt det var att arbeta på så sätt hon arbetade, trots att KGB visste allt om hennes verksamhet. Hon sökte visum om och om igen och fick de beviljat trots att KGB bevakade varje steg av henne i Estland. Men hon såg det som hennes plikt.

När jag frågade om varför hon ger ut sin bok nu – så blir svaret att Ann-Mari tänkt länge på att ge ut sina minnesbilder. Men vänner i Estland och Sverige tyckte att hon borde ge ut sin bok. Så tanken som funnits i flera år har nu blivit verklighet.

Snart kommer det bli en presskonferens hos Contra och inbjudna gäster från Estland. Estlands president har också berömt Ann-Mari Lahti för hennes idoga arbete för Estlands frihet.

Flera av hennes vänner kommer att medverka vid presskonferensen. Jag kommer att återkomma i Blaskan till Ann-Mari Lahtis nya bok.


Artikel av Ann-Mari Lahti

Ann-Mari Lahti.

Delar av mitt hjälp till den estniska oppositionen samt min nya kontakt med Michail Suprun Historiker på Arkhangelsk universitet som arresterats av FSB!

Jag arbetade som ni vet under dessa år 1979-1983 för den estniska oppositionen, jag visste hela tiden vilka risker jag tog. Hela tiden ringde Ants Kippars varnande ord "VAR FÖRSIKTIG" i mina öron. Varför tar man då sådana risker som jag gjorde då? Jag gjorde det därför att kampen för mänskliga rättigheter och demokrati samt mänsklig värdighet alltid varit viktigt för mig.

När dom röda sprang på gatorna runt om i Sverige och hytte näven mot USA, med all rätt det skulle dom göra också. Men hur många var det som hytte med näven mot Kreml? inte många det vill jag lova.

Den totala blindhet som drabbade många i vårt land när det gällde sovjetunionens kränkningar av dom mänskliga rätigheterna gjorde mig mycket illa berörd. Jag tänkte i mitt inre? Hur kan människor i Sverige kräva frihet för politiska fångar i högerdiktaturer och samtidigt förneka denna frihet för dom Baltiska och ryska frihetskämparna?? Detta visade på en dubbelmoral som var avskyvärd tyckte jag. Alla diktaturer måste bekämpas oavsett färgen på dom.

Kampen för mänskliga rättigheter och värdighet angår alla människor. Demokrati är inget statiskt tillstånd utan det är något som vi måste kämpa för varje sekund, timme, dag, månad, år, etc. Vi i Sverige har varit förskonade från krig och vet inte vad krig eller ockupation betyder.

Jag tror inte att det är många svenskar som suttit mitt emot en KGB agent och blivit förhörd. Jag har gjort det och vet vad det innebär. Jag har sett dissidenter i ögonen som varit jagade av KGB i Tallinn och med en inre glöd kämpat för mänskliga rättigheter och värdighet. Jag glömmer aldrig när jag träffade Robert Waitma på öppen gata i Tallinn, där stod vi bägge troligen bevakade av KGB, hans ögon lyste av frihetens ljus trots att han levde i en diktatur. Men i sitt inre kände han en frihet få i väst kan sätta sig in i. Jag är oerhört privilegierad som fått jobba för Estlands frihet, dessa frihetskämpar är numera min och min mans vänner. Dom är genomgoda och visar en oerhörd inre styrka. Dessa frihetskämpar har betytt mycket för mig också i min andliga utveckling, till Pressreleasen av min bok i slutet på September kommer en av dessa våra vänner. Han ska vara med på denna release eftersom han är med i boken. Han ska bo hemma hos oss. Han har suttit i arbetsläger och på mentalsjukhus i Moskva där KGB försökte och hjärntvätta honom, tack och lov lyckades dom inte.

En sak som vi i väst oftast glömmer bort är att frihetskampen som pågått på andra sidan Östersjön också berört oss, på så sätt att dom också samtidigt som dom kämpat för sina länders frihet har dom också kämpat för vår frihet. Men det tänker ingen här på????. Jag vill också säga att jag som medarbetare i Contra stiftelsen nu också jobbar för den ryska historiken Michail Supruns rättigheter i nutid alltså. Förra året blev han arresterad av FSB, den ryska säkerhetstjänsten pga. han öppnat dokument rörande Stalins Gulagläger. Han sattes i husarrest och hans fru och barn blev trakasserade av FSB. FSB är efterträdaren till KGB men har samma metoder som dom. Jag fick så kontakt med honom, vår mailkorrespondens är bevakad av FSB, likaså kan faktiskt mina mobilsamtal vara avlyssnade av dom. Jag har gjort två demonstrationer med en vän och ensam, utanför Ryska ambassaden i Stockholm där jag protesterat mot arresteringen av Suprun och behandlingen av hans familj. Jag är medveten om att jag kan vara övervakad, ja även i Sverige, ryska säkerhetstjänster har aldrig slutat sina bevakningar vid den ryska gränsen utan oftast gått över den. Jag kommer troligen och hålla ett föredrag ur min bok för Forum för levande historia, jag hoppas på flera föredrag då det är viktigt att upplysa folk om en ideologi som slagit sönder livet för miljontals människor. När makthavarna i ett land anser sin ideologi som den enda sanna och rätta då ligger det nära till hands att förtrycka hela folket. Till sist, kampen för mänskliga rättigheter måste alltid pågå, kampen för mänsklig värdighet får aldrig sluta, kampen för demokrati måste hela tiden också pågå.

Hälsningar Ann-Mari Författare och Demokrat

Blogg — Estonias antikommunistiska bloggsida


Årets Polarpristagare Björk & Ennio Morricone

Få pristagare är mera värdig än Islands största sångerska genom tiderna – björk att få detta värdiga pris. hon är jämngammal med mig, vi är båda födda 1965. Hennes karriär sträcker sig trettio år tillbaka. Björk kom från punk och avantgardescenen. Björk och gruppen Sugarcubes blev första internationella indiebandet från Island som satte landet på musikkartan i större sammanhang.. Björks solokarriär tillhör bland de mest magiska som jag kan tänka mig. Undertecknad Dr. Indie har sammanlevt med Björks musik och artisteri i minst 25 år. Nu är hon pristagare.


Ennio Morricone behöver ingen egentlig prestation då vi redan många gånger hört Ennio Morricones ödsliga filmmusik i Sergio Leones vänsternfilmer med Clint Eastwood i huvudrollen. En lysande och magisk värdig musikalisk pristagare.


Spectacle: Elvis Costello with.Årets tv-show i höst är andra säsongen av Elvis Costellos program Spectacle: Elvis Costello With, som varje fredag klockan 23:00-23.45. Detta får ni inte missa.

Poeten Iodine Jupiters nya bokvideo eller musikvideo är ett inlägg från en poets själv. Undergroundkonst i undertecknads smak och tycke.

Mr. Snaggus | Dr. Indie | Dr. Rock | Dr. Da Capo
Susanna Varis


Blaskan beräknas utkomma den första måndagen i månaden.
Skicka era artiklar senast lördagen veckan innan, tack!
Bidragen adresseras lämpligen till Redaktionen

Musik

Accept — Blood of the Nations

Arcade Fire — The Surburbs

ASIA — Omega

Bettye LaVette — Interpretations: The British Rock Songbook

Black Francis — NonStopErotik

Blackmore’s Night — Autumn Sky

Danzig — Deth Red Sabaoth

Deathstars — Night Electric Night

Dungen — Skit i allt

Harriet Ohlsson — Arena Rock & Lisa Pedersen — Heart Monster Fear Machine

Imperial State Electric — Imperial State Electric (Dr. Indie)

Imperial State Electric — Imperial State Electric (Dr. Rock)

Interpol — Interpol

Iron Maiden — The Final Frontier

Isobel Campbell & Mark Lanegan — Hawk

Korta musikrecensioner LVIII

Lloyd Cole — Broken Records

Los Lobos — Tin Can Trust

Ludwig Bell — Jag har försökt förklara; Andreas Söderlund — Daustralien & CEO — White Magic

Mark Olson — Many Colored Kite

Murderdolls — Women & Children Last; Sister Sin — True Sound of the Underground & Norma Jean — Meridional

Peter Wolf — Midnight Souvenirs

Raubtier — Det finns bara krig

Richard Thompson — Dream Attic

Soundtrack från dokumentärfilmen 135 Grand Street New York 1979

Teddybears — Devils Music

The Beatles — The Beatles in Stereo

The Göteborg String Theory — The Göteborg String Theory

Villagers — Becoming a Jackal & Johnny Flynn — Been Listening

Wille Ahnberg — Sex dagar av sju