Nyheter i dagens samhälle

Nyheter är något som sedan flera hundra år tillbaka har ansetts vara mycket viktigt. Människor tycker nämligen om att veta vad som händer både lokalt, regionalt och internationellt. Förr i tiden var det exempelvis viktigt att veta hur olika typer av väder kan påverka skörden, varför tidningarna var det främsta medlet för att myndigheter skulle nå ut med sin information. Men genom att samhället har förändrats har fokuset på nyheterna skiftat mycket. Numera är det exempelvis mer populärt att läsa om olika typer av erbjudanden och annonser i tidningar. Dessutom har en del av tidningarna som tidigare var i pappersformat nu skiftat till att bara vara online. Därför kommer denna artikel att kolla närmre på några av de trender som finns kring just nyheter i dagens mer moderna samhälle.

Marknadsföring och nyheter

En av de allra viktigaste tendenserna i dagens samhälle är att marknadsföring och nyheter numera går hand i hand. Exempelvis finns det en del tidningar online som använder sig av tjänster från https://www.rule.se/marketing-automation/ då de möjliggör automatiserad och effektiviserad marknadsföring. Exempelvis går det att automatisera repetitiva manuella uppgifter, vilket gör att det går att rikta kommunikation baserad på kunders och potentiella kunders beteenden. Det gör i sin tur att tidningar och företag inte behöver sitta och byta reklam på hemsidan manuellt, utan en dator gör detta automatiskt och på ett mycket effektivt sätt.

Nöjesnyheter

Utöver denna typ av marknadsföring har det också blivit populärt bland bloggare och influencers att skapa nyheter genom att lyfta tabubelagda ämnen eller kanske klä sig på ett unikt sätt. På så sätt har också nyhetsflödet påverkats genom att människor är mindre intresserade av traditionella nyheter och mer intresserade av nöjesnyheter. Detta är både på gott och ont enligt experter, då det kan leda till att människor får väldigt dålig kunskap kring hur samhället fungerar. Detta då bloggare och influencers i en del fall kan sprida budskap som inte alltid stämmer. Därutöver finns det också kritiker som menar att många influencers och bloggare bidrar till depressioner bland ungdomar genom kroppshets bland annat.

Källkritik är ett viktigt ämne

Genom att människor läser allt fler artiklar via bloggare, influencers och sociala medier gör det att källkritik är ett alltmer viktigt ämne. Det kan nämligen vara farligt att läsa för mycket nyheter från endast en typ av hemsida eller källa. Detta är något som har lyfts i internationella sammanhang genom ett nytt begrepp som kallas för fake news. Donald Trump är en av de personer som använder begreppet frekvent, då han menar att traditionella medier har varit negativa mot honom. I sin tur kan detta gör att människor blir mer polariserade och endast lyssnar på en tv-kanal eller nyhetskälla. Källkritik är därför otroligt viktigt och det är också bra att lyssna på flera olika tv-kanaler och källor innan man skapar en egen uppfattning.

Inlägg skapade 27

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen
cenote