Journalistyrket

Journalistyrket innebär ofta att anta lite olika roller, men det finns också journalister som är specialiserade på ett område. De förekommer dock oftast på de riktigt stora tidningsredaktionerna som har möjlighet att ha flera olika avdelningar.

Olika typer av journalistik

En så kallad inbäddad reporter är en journalist som arbetar på en militär enhet som är involverad i någon form av väpnad konflikt. Flertalet journalister som arbetade med att bevaka Irakkriget var just inbäddade reportrar.

En så kallad multijournalist är en journalist som arbetar inom flera olika områden och som är gränsöverskridande. Framförallt förekommer multijournalistik på lite mindre tidningsredaktioner som oftast sköter sin egen marknadsföring via exempelvis sociala medier.

Multijournalister är mycket efterfrågade då det är en stor fördel för en tidningsredaktion att ha en person som kan sköta allt från att skriva artiklar till att hjälpa till med PR-kampanjer, fotografera, redigera och så vidare. Utvecklingen inom tidningsbranschen ser också ut så att allt fler redaktioner tvingad slå igen alternativt satsa nästan uteslutande på webbaserade nyheter. Därför kräver många också kompetenser inom IKT, det vill säga informations- och kommunikationsteknologi.

Att som blivande journalist satsa på en bred utbildning med flera olika kunskapsområden, såsom exempelvis foto och layout, är därför en smart idé.

Inlägg skapade 33

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen
cenote