Jobba som reporter – tips

Oftast bestämmer chefredaktören vilka reportageidéer som är relevanta för tidningen. Det är också chefredaktören som bedömer om personen som presenterar idén (pitchar) har rätt och tillräcklig kompetens. För den som vill söka jobb på en stor redaktion kan det däremot vara bättre att vända sig till redaktionschefen.

Ödmjukhet vinner i längden

Det finns mängder med professionella journalister och duktiga frilansare som slåss om uppdragen. Utan vare sig erfarenhet eller utbildning krävs talang och bra idéer samt en rejäl dos ödmjukhet. Var också beredd på att skicka arbetsprover, och var noga med att korrekturläsa dem noga innan de skickas in!

Att läsa på om tidningen, och framförallt läsa den, är en självklarhet. Försök förstå målgrupp, ton och bildspråk och kom gärna med artikelförslag utifrån denna förförståelse. Och försök gärna komma med något oväntat, men glöm inte bort att det måste vara relevant för målgruppen.

Stå ut i mängden

Det är inte ovanligt att en chefredaktör eller nyhetschef får tiotals mejl med ansökningar och artikelförslag varje dag. Säg att varje mejl innehåller 3-4 förslag så förstår du själv att det är viktigt att stå ut i mängden. Har man inte fått svar efter en vecka går det bra att skicka en påminnelse i all vänlighet. Kom bara ihåg att använda en hövlig ton och att visa ödmjukhet.

Ett sätt att sticka ut i mängden kan till exempel vara att skicka med ett par bilder, särskilt om man är en duktig fotograf. I annat fall kan man fråga någon som är bra på att fotografera att ta några bilder man tror skulle passar till artikelidén och be att få skicka med dem. Glöm då inte att skriva fotografens namn.

Ett annat sätt att fånga uppmärksamhet på är att spela in en video eller ett Youtube-klipp, i vilket man berättar om sina idéer och förslag. I det fallet är det viktigt att filmen är av god kvalitet och den får absolut inte vara för lång. Se också till att det är lugnt och tyst i bakgrunden så att ljudet får fram ordentligt.

Utbildning

Utbildning kan aldrig bli fel, och även om man inte vill gå en lång journalistutbildning finns det en rad olika skrivkurser man kan gå. Det behöver heller inte vara en utbildning eller kurs på en högskola eller ett universitet (även om det smäller högt i konkurrensen), utan en kurs på Folkuniversitetet eller Vuxenutbildningen kan många gånger räcka och leda till något riktigt bra. Det kan också lägga grunden till vidare studier för den som önskar.

Inlägg skapade 27

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen
cenote