Regeringen rekommenderar att arbeta hemifrån

Från och med den 13:e mars gick regeringen ut med direktiv om att alla som kan arbeta hemifrån bör göra det. Detta med anledning av corona-viruset och den självkarantän som Sveriges invånare rekommenderas att sätta sig i. Självklart har inte alla yrkesgrupper möjlighet att arbeta hemifrån, men många kontorsjobb har möjlighet att utföras från hemmet.

Hemarbete en ny trend

Nu pratas det om att detta kommer bli en ny standard för framtiden också. Att samma människor sätter sig på ett fast kontor varje dag är riskabelt på många sätt. Dessutom är det en stor kostnad för företagen att tillhandahålla dessa kontor för all sin personal. Med anledning av corona-viruset och den ekonomiska kollaps som väntar i samhället nu kan många företag behöva göra nedskärningar. Då ligger lokaler och hyror högt i kurs att börja skära ner på eftersom dessa är fasta kostnader och ofta tar upp en väldigt stor del av budgeten.

Alternativ till hemmakontor

Nackdelen med att arbeta hemifrån är att arbetsmoralen och disciplinen lätt sjunker. Det spelar ingen roll hur bra man är på sitt arbete eller hur hög moral man har på kontoret, sitter man hemma är det lätt att andra saker kommer emellan. Ett bra alternativ när karantäntiden är över är att hyra Kontorshotell till de anställda på företaget. På det sättet minskar man kostnaderna, men kan erbjuda ett alternativ till att arbeta hemifrån. Eftersom delar av personalen hellre kommer vilja arbeta hemifrån vissa dagar behövs inte fasta platser till hela personalstyrkan, utan det räcker med att kanske 50% av personalen får plats samtidigt. Detta är ett arbetssätt vi helt klart kommer få se mer av i framtiden.

Tips för att arbeta hemifrån

Under tiden du är tvungen att arbeta hemma finns det några sätt att hålla fokuset uppe. Det viktigaste är att hålla fast vid rutinerna. Gå upp vid samma tid som vanligt, låt mjukisbyxorna ligga och klä på dig liknande kläder som du hade haft på din arbetsplats. Ta en dusch, kamma håret och fixa dig innan du sätter dig vid datorn och börjar dagen.

Ta kontakt med kollegorna

Skype och liknande tjänster är utmärkta för att hålla kontakt med kollegorna under dagen. Precis som att man på arbetsplatsen träffas vid kaffemaskinen eller äter lunch tillsammans om dagarna, är det viktigt att man även catchar upp lite under arbetsdagen när man är hemma. Kortare Skypemöten både för att prata om arbetsrelaterade och privata saker kan göra under för motivationen och fokus på arbetsuppgifterna. Det är viktigt att få ett litet avbrott ibland och att socialisera sig med personer man mår bra av att prata med. Att bara sitta instängd med sig själv en hel dag kan tära mycket på psyket så se till att få de sociala avbrotten minst ett par gånger om dagen.

Inlägg skapade 33

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen
cenote