Rekordmånga arbetslösa efter Coronas framfart

I januari 2020 var det ingen som kunde föreställa sig hur hela samhället skulle slås omkull helt bara några månader senare. Inte ens när de första fallen av corona i Kina började rapporteras i slutet av januari var det särskilt många som höjde på ögonbrynen. När det sedan började krypa närmre och det rapporterades många fall i bland annat norra Italien i februari, var det fortfarande svårt att föreställa sig vad som komma skulle. Idag är det få som inte förstått allvaret i situationen.

Stor rädsla bland anställda

Nu i slutet av mars har över 60 000 blivit varslade eller permitterade bara i Sverige. Den värsta smällen kom när Volvo stängde ner alla sina fabriker vilket lämnade 45 000 anställda antingen varslade eller permitterade. Detta skapar dessutom stora svallvågor då många underleverantörer och samarbetspartners till Volvo står utan arbetsuppgifter och tvingar i sin tur varsla sin personal. Sverige står inför den största ekonomiska krisen i modern tid och det är för nuvarande svårt att se hur framtiden kommer att bli.

Det som står klart är att hundratusentals människor kommer att ha förlorat sitt jobb innan året är slut. Förhoppningsvis har situationen vänt då men Sverige står inför en stor utmaning för att inte en alltför stor del av befolkningen ska fara illa.

Rädda din privatekonomi innan det är för sent

Arbetslösheten slår hårt mot många, framförallt de som sedan tidigare haft otrygga anställningar och därför inte har någon stor A-kassa att ta ut. Många är oroliga nu och undrar hur framtiden kommer att ordna sig. En lösning för många just nu är att ta ett privatlån med bra ränta. På det sättet kan man säkra upp ett par månader framöver rent ekonomiskt, och under tiden söka jobb i lugn och ro för att få en trygg inkomst framöver. Det kan kännas läskigt att ta ett lån när ens ekonomi är osäker, men så länge man är frisk och har tidigare arbetslivserfarenhet kommer det snart komma en trygg anställning.

Ett lån med bra månadskostnad kan vara räddningen för många i den här svåra tiden, och är nödvändigt för att man inte ska hamna i stora ekonomiska problem.

När kommer det att vända?

I dagsläget är det ingen som kan säga när situationen i Sverige och världen kommer att vända. Vissa spekulerar i att det kommer en förändring redan innan sommaren, andra tror att det kommer att ta flera år.

Det vi vet är att Kina redan börjar se ljuset, och det var där coronaviruset Covid-19 startade. Där har samhället redan dragit igång igen och många har fått tillbaka sina jobb. Att de redan börjar gå tillbaka till det normala måste ses som betryggande även för Sveriges situation, även om vi inte riktigt är där ännu.

Inlägg skapade 29

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen
cenote