Sveriges mest lästa tidningar

Nyheter finns i olika former. I Sverige är tidningen en betydelsefull nyhetskälla i vardagen som än så länge lyckas locka fler läsare på internet än antalet användare på sociala medier, som till exempel Facebook och Twitter. Även om sociala medier och nätverkstjänster är avsevärt populära och konkurrerar med tidningar om uppmärksamheten fortsätter tidningar ha en stark ställning i samhället. Till skillnad från digitala sociala medier har tidningar en anrik och lång historia. Redan under antiken bestämde sig Julius Caesar för att Romarriket skulle ha en tidning. Tidningen fick det passande namnet Acta diurna, som står får “dagliga händelser”, alltså en föregångare till dagens dagstidningar.I Sverige började tidningar publiceras under 1600-talet, med den första tidningen Ordnari Post Tijdender som startades 1645 i uppdrag av drottning Kristina (1626-1689). Numera har tidningar en relativt sett hög andel läsare jämfört med andra länder.

Trots att tidningar är så pass populära domineras dock marknaden av några få större bolagskoncerner, såsom Bonnier och Schibsted. För att mindre tidningar ska kunna överleva finns det därför sedan 1971 ett statligt presstöd. De tre största tidningarna Aftonbladet, Expressen och Dagens Nyheter kommer att beskrivas här.

Aftonbladet

Tidningen Aftonbladet grundades 1830 av Lars Johan Hierta. Detta var ingen tidning som skulle vara foglig och förskönande, istället var Aftonbladet ofta kritisk och oppositionell. Tidningen hade i en sådan position en tuff inledning de första 20 åren. Fram till 1852 genomgick tidningen totalt 25 namnändringar på grund av att den förbjöds gång på gång.

Numera beskriver sig tidningen som en “oberoende socialdemokratisk tidning” och är omåttligt populär med sina cirka fyra miljoner läsare varje dag. Tidningen ägs gemensamt av svenska fackföreningar och den norska förlagsfamiljen Schibsted.

För att vara en tidning som snart fyller 200 år har den verkligen hängt med i den teknologiska utvecklingen, då den framgångsrikt lyckats gå från tryckt tidning till en digital publikation. Kanske beror det delvis på Aftonbladets bred utbud av nyheter, opinion och fakta. Förutom färska nyheter erbjuds även sidor indelade i kategorier som exklusivt behandlar sport, nöje och skvaller, mat och dryck, hälsa med allt från tips på dermapen till fettförbränning, extra material för Plus-prenumeration, samt kultur och ledarsida. Dessutom har Aftonbladet en egen Webbtv med nyheter, sport och nöje. Dess nyhetsprogram strävar efter att vara snabba och beskrivs som Sveriges snabbaste.

Expressen

Expressen är en stor tidning i Sverige med ungefär en halv miljon läsare i veckan. Grundarna skapade tidningen under oroliga tider i november 1944 för att motverka nationalsocialismen och våldsamma ideologier. Detta hände i samband med en intervju med besättningsmedlemmar från ett brittiskt bombplan som sänkte det tyska slagskeppet Tirpitz. Ideologiskt sett lutar sig tidningen åt att vara obunden liberal och ägs av Bonnierkoncernen.

Dagens Nyheter

Dagens Nyheter, eller som den ofta omnämns “DN”, startades 1864 av tidningsmannen Rudolf Wall (1826-1893). DN är den största svenska morgontidningen med cirka 340 000 läsare per dag. Tidningens digitala publikation är även den populär med drygt en miljon läsare sammanlagt per dag, varav den största andelen läser på mobilen. Ideologiskt sett beskrivs tidningen som obunden liberal och är precis som Expressen ägd av Bonnierkoncernen.

Inlägg skapade 27

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen
cenote