De stora fördelarna med nyheter på nätet

Det var länge sedan vi var beroende av papperstidningar för att få tag i våra nyheter. Men inte så långt tillbaka var det faktiskt på det sättet. Orkade man inte vänta till kvällsnyheterna på teve var det morgontidningen som damp ned i brevlådan som förmedlade de senaste nyheterna. Den tiden är sedan länge förbi.

Tillgänglighet med internet

Med internet följde en enorm tillgänglighet till nyheter dygnet runt. Nu när 5G drar fram över Sverige är vi sedan länge vana vid att få våra nyheter när vi själva vill. Idag är det lättare än någonsin att ha tillgång till det mesta, oavsett om det gäller nyheter eller annat digitalt material. Genom att använda molntjänster finns det mesta man behöver alltid ett par klick bort. Vi har verkligen vant oss vid att ha det på det här sättet, och man kan fråga sig om det finns några nackdelar? När det kommer till molntjänster är det viktigt att det är ett säkert system, som Nordlo som satsar på den nordiska marknaden och kan leverera en IT-tjänst som går att räkna med. När det kommer till nättidningar är risken att kvalitén sjunker om läsarna inte är källkritiska.

När försvinner papperstidningen?

Det är nog riktigt att påstå att papperstidningen är på väg ut och att den för varje år får allt mindre betydelse. Det går helt enkelt inte längre att konkurrera med det digitala formatet. Ännu finns många äldre kvar som föredrar det gamla formatet, men i framtiden lär det endast finnas i form av specialutgåvor tror många forskare. Man kanske läser nyheterna i pappersformat av nostalgiska skäl. Det finns stora miljövinster med att publicera nyheter digitalt, då man slipper avverka träd för att framställa papper.

Oron kring fake news

Det har en längre tid pratats mycket om fake news, vilket antyder nyheter som är påhittade. I takt med att nästan allt vårt konsumerande av nyheter sker väldigt snabbt på internet, öppnar det förstås upp för så kallade fake news. Det har blivit ett sätt för oseriösa personer och organisationer att föra fram vissa budskap i hopp om att påverka. Detta kan skapa förvirring och göra det svårt att navigera mellan vad som är fakta och vad som inte är fakta. Det gäller som läsare att alltid vara källkritisk.

Det bästa med nyheter på webben

Det bästa med att vi har så många källor på nätet som erbjuder nyheter är förstås tillgängligheten och att det går att vara interaktiv. Det finns idag fler sätt än någonsin att vara i kontakt med journalister och tidningar. Att kunna få upp intressanta artiklar på sin telefon närhelst man önskar, gör det lättare att sätta sig in i vad som händer i omvärlden.

Inlägg skapade 33

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen
cenote